Catedrala Sfântul Mihail

13-1887-piata-libertatii-si-biserica-sf-mihailBiserica Romano-Catolică Sfântul Mihail, este unul dintre cele mai importante monumente ale arhitecturii gotice din Transilvania. Edificiul este ridicat în Piaţa Centrală a Clujului şi se numără printre monumentele emblematice ale oraşului. Biserica Sfântul Mihail are o lungime de 70 de metri şi o înălţime măximă de 80 de metri. Din punct de vedere a înălţimii, această biserică se clasează pe locul 5 în ţară, după Biserica Neagră din Braşov, Catedrala Sfântului Mihail din Alba Iulia, Catedrala Evanghelică din Sibiu şi Catedrala Romano-Catolică din Oradea, iar din punct de vedere a lăţimii este pe locul 2, după Catedrala Ortodoxă din Timişoara.

Pe 19 august 1316, regele Carol Robert de Anjou a acordat printr-un act o serie de libertăţi şi privilegii Clujului. Printre acele libertăţi şi privilegii mai era dreptul oraşului de-aşi alege liber preotul şi parohul. Această libertate s-a materializat inclusiv prin ridicarea unei biserici parohiale. Locul unde este ridicată biserica, servise drept cimitir şi existase o capelă dedicată Sfântului Iacob. Despre ridicarea edificiului au rămas foarte puţine documente. Unul dintre documentele păstrate este eliberat de curtea papală de la Avignon, din ianuarie 1349. Prin acest document se iertau păcatele celor care ar ajuta financiar construcţia locaşului. Înălţarea locaşului a fost efectuată pe două etape. Prima etapă a fost începută în anul 1316 şi finalizată în 1390, iar a doua etapă a fost începută în anul 1410, terminată în 1487. În anul 1390 a fost finalizat şi altarul. Au fost proiectate două turnuri pentru faţada principală. Din păcate, iniţial a fost ridicat doar un singur turn, între anii 1511-1543, turnul de nord-vest. În 1697 a avut loc un incediu şi turnul a fost distrus, ca în 1744 să fie reconstruit în stil bloc. Din păcate, în anul 1763 a trebuit demolat în urma unui cutremur, aflându-se în pericol de prăbuşire. Totuşi, în 1837 s-a început ridicarea actualului turn cu ceas, în stil neogotic, de pe faţada de nord a edificiului, fiind terminat în 1860. Chiar şi astăzi, acest turn este cel mai înalt turn de biserică din România.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

În timpul reformei protestante, locaşul a deservit pe rând diverse comunităţi religioase, astfel că în perioada 1545-1558 a fost biserică luterană, între 1558-1566 a fost biserică calvinistă, însă din 1566 a devenit biserică unitară, rămânând astfel pentru o perioadă de 150 de ani. După această perioadă a fost atribuită cu forţă comunităţii romano-catolice, ca urmare a Contrareformei. După ce edificiul a revenit catolicilor, a fost restaurat sub influenţa barocului, de către artiştii Johannes Nachtigall şi Anton Schuchbauer, sub îndrumarea parohului Janos Biro. Tot în acea perioadă, cei doi au realizat amvonul.

Biserica-Sf-Mihail-1

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s